09 July 2013

"Kita Tak Syorkan Makanan Luar, Sebab Kita Dah Sediakan Diet Diabetik"

Panjang kan tajuk entry kali ini.
 
Bagi Faiz dan Kak Maria..sudah tentu mereka faham..
Sebabnya sebaik sahaja peristiwa ini berlaku terus saya call mereka utk mendapatkan opinion.
(Opinion samada okay tak jika saya mahu balik hari ini)
 
Ia baru je berlaku semalam.
Terngiang-ngiang suara nurse yang mengungkapkan ayat di atas.
 
 
Spt yang kalian tahu saya didiagnos 'borderline gestational DM'.
(Borderline ye.. maknanya belum lagi Diabetik)
 
Keputusan Oral Glucose Tolerance Test saya adalah (ketika 16 minggu):
4.8 mmol/L - berpuasa
7.8 mmol/L - 2 jam selepas minum air yg dicampurkan dgn 75gm gula
(Dan....cara saya minum air gula tu salah! Sbb saya minum dekat sejam baru habis, sejam kemudian terus darah saya diambil. Tapi doktor pakar taknak repeat...dia terus diagnos saya sbg DM - sedehnya....sedih sangat2....)
 
Jika mengikut WHO dan Malaysia Clinical Practise Guideline:
Jika resultnya (dalam mmol/L):
 kurang 7.8  - normal
7.8 hingga 11.0 - impared glucose tolerance
lebih 11.0 - diabetes
(Nak senang ingat....ingat 7 Eleven - alah kedai serbaneka yg bukak 24 jam tu)
 
So nampak tak?
 
Sudahlah ujian yang saya buat ada error (saya tak puas hati sbb tidak dibenarkan repeat semula - lagipun nurse tak bagitau pun kene minum dlm tempoh 15 minit) - sbb dalam lingkungan sejam pertama tu baru habis minum...sejam kemudian terus ambil darah...maknanya yg dikesan bukan aktiviti insulin dlm badan saya, tapi gula yg saya minum tadi.
 
Kemudian, keputusan ujian saya memang sipi2 je.
7.8 mmol/L
Dan saya bukannya diabetes..
Hanya impared glucose tolerance....maknanya borderline ajelah...nak senang cite...baru nak jadi kencing manis...belum lagi kencing manis..
 
 
Lepas tu kene follow-up dengan BSP (blood sugar profile).
Darah diambil 4 kali sehari;
Fasting: 6.00 - 6.30 pagi
Pre-lunch: 12.00 - 12.30 tgh
Pre-dinner: 5.00 - 6.00 ptg
Before sleep: 9.30 - 10.00 mlm (tak rasa mcm sblm tidur pun - lebih kpd post-dinner je)
Bacaan normal adalah 4 - 6 mmol/L
 
So far, result saya (dalam mmol/L):
17 minggu: 4.7/5.8/4.3/6.8
19 minggu: 4.6/4.5/6.6/4.8
21 minggu: 4.6/5.3/4.6/5.9
25 minggu: 4.6/4.3/5.0/4.4
Semalam: 4.9/5.9/6.4/6.2
 
Perasan tak biasanya yang pre-dinner dan post-dinner tinggi sedikit.
 
Mana tidaknya...biasanya minum petang disediakan jam 3 - 4 ptg...jam 6 ptg dah nak cek darah (utk pre-dinner) - memanglah tinggi sikit kan. Yang nampak result rendah tu, masa tu saya ikat perut tak makan apa2 selepas lunch sampailah nak ke dinner.
 
Kemudian, yang malam tu pulak biasanya saya makan agak lewat sbb tunggu suami.. 7 mlm kadang2 tu. So, bila cek jam 9.30 mlm tu mmg lah tinggi sedikit. Yang nampak rendah tu, masa tu saya makan separuh je nasi...simpan lagi separuh...pastu sambung makan slps cek darah.
 
Yang pre-lunch takde masalah pun (walaupun kadang2 saya hentam nasi lemak pagi tu) sbb jaraknya memang lama...sekurang2nya 3 jam.
 

Alkisahnya semalam...
Semasa nurse datang malam tu utk cek darah...(saya tidak ke kaunter utk 'serah diri' sbb terlalu mengantuk). Dia bertanya, "berapa gula tadi?"
Saya jawab ringkas, "tinggi sikit, 6.4 sbb baru lepas minum petang"
 
Out of nowehere, nurse tersebut berkata, "kita tak syorkan makanan luar ye...sebab kita kat sini dah sediakan makanan khas diet diabetik."
Terkejut saya...."saya beli juga mknn luar bila tak boleh makan makanan hospital"
 
Masa tu...memang saya tak puas hati.
Terguris..... Ayatnya ibarat seribu tikaman..
Sehingga tidak terkeluar kata2 yang lain..
 
Terus call suami...dalam suara yang serak basah hampir menangis.
"Nak balik lah bang... Dah la laptop tak bagi tengok. Ni skrg takleh makan makanan luar pulak"
Terus saya ceritakan semuanya.
Menangis saya mahu balik malam itu juga..
Nak merajuk..
Bosan sudah rasanya menjadi penunggu di dalam wad.
Menjadi bahan teguran demi teguran..
 
Suami yang juga suara sedikit bengang,
"Bakpe meksi tu baru cakap hari ni? Bukan dah lama ke Mar ada kencing manis?
Bakpe tak cakap apa2 masa belikan kek 3 biji ari tu?"
 
Yelah...suamilah yang tolong membelikan makanan utk saya.
Memanglah dia terasa juga..
Takkan nak dibiarkan isteri kelaparan bila makanan hospital tidak boleh dihadap.
 
 
Yang menyebabkan saya marah...terasa...bengang adalah kerana:
 
1. Saya dah duduk 5 bulan dalam wad ni. Banyak kali bertemu dgn nurse yang sama. Mengapa malam  itu juga dia menasihati sebegitu? Seolah2 memerli shj..
 
2. Saya adalah pegawai perubatan yg telah berkhidmat selama 8 tahun dan berada di hospital ini selama 6 tahun. Saya tahu apa yang saya dapat adalah diet diabetik - tak perlu nak ingatkan (sape yg tak perasan bila org lain dapat nasi goreng, saya dapat roti 2 kpg dan bila org lain makan kuih kaswi, saya dapat biskut 4 keping.......biasa dah, pagi makan roti, petang makan biskut - macam mknn mat saleh). Cara nurse tu cakap...spt saya tidak tahu apa2..
 
3. Cara nurse tu cakap seolah2 ada bungkusan nasi goreng di atas meja di sebelah katil saya ketika itu. Sebelum membuat pernyataan, tanya dulu.."ada makan makanan luar ke?" (Sebab nak kaitkan dgn gula yg sedikit tinggi). Ni tidak..gayanya seolah2 menuduh saya
 
4. Jika dia (nurse tersebut) kene duduk wad 5 bulan spt saya semasa ngandung...boleh ke tahan makan makanan yg sama setiap masa, setiap hari? Adakalanya mahu juga makan mihun goreng, selain dari nasi... atau nasi kerabu..atau spageti. Bendanya sama sahaja. Asalkan sukatannya secawan. (Alah...kadang2 lebih sedikit dr itu sbb saya makan berkongsi dgn suami - sbb saya lebih suka meratah lauk).
 
5. Ke diet diabetik hospital menggunakan beras basmathi yang lebih rendah GI nya? Sampai saya harus tergila2kan makanan hospital (ikut strictly hingga takleh langsung mknn luar). Sama je nasi hospital atau nasi kerabu yg saya beli dari luar tu. Malah, spageti lebih rendah GI berbanding nasi biasa. (Nasib baik saya tak cerita tentang GI dengan nurse tu smlm.., kalau tak rasanya bukan saya yang menangis...)
 
6. Ada guna duit dia ke masa beli makanan luar tu? (Ayat melampau...tapi, well...this is what I'm thinking...)
 
7. Tinggi sangat ke gula saya sehingga berbelas2? Okay dah 6 lebih sikit tu... Tu pun sbb baru lepas makan... Cuba test sekali patient lain yg bukan diabetik....mesti lebih kurang punye..
 
8. Dia tahu tak apa kaunseling dietitian pada saya? Pernah dengar tak kaunseling dietitian pada pesakit kencing manis? (sebelum dia pandai2 mengeluarkan pernyataan sebegitu).
Dietitian kata... "kalau tak boleh makan makanan hospital, belilah lauk di kantin - yang penting pertukaran GI tu masih sama"
 
Maknanya,
 
- Utk makan utama (2 pertukaran):
Nasi/Mee/Kuew tiow/Mihun - 1 cawan
Roti - 4 keping
Biskut - 8 keping
 
- Utk snek (1 pertukaran):
Separuh daripada di atas
 
- Satu hari, 8 pertukaran sahaja; 3 kali utk hidangan utama (breakfast, lunch, dinner) dan 2 kali utk snek
 
- Wajib ada snek, iaitu dari jam:
10.30 - 11.00 pg
3.30 - 4.30 ptg
 
Masa tu saya bagitau lah kat dietitian tu, kalau wajib ada snek kenapa tak sediakan makanan masa jam 10.30 - 11.00 pg?
Dietitian tu jawab, "sediakanlah makanan sendiri, yang penting jangan tinggal snek sbb taknak makan berlebihan masa hidangan utama. Belilah biskut atau roti."
 
*Adalah penting bagi pesakit kencing manis utk memastikan gula dalam darah sentiasa stabil. Bukannya pagi terlalu rendah dan malam terlalu tinggi, terutamanya bagi pesakit yg sedang mengambil ubat kencing manis - takut hypo (kekurangan gula yg boleh menyebabkan pengsan).
 
So...dengar tak wahai nurse yang bijaksana?
Kene juga prepare makanan luar.
Ke nak tunggu patient hypo dan coma baru nak study betul2 (selepas menulis surat jawap kpd pengarah hospital).
 
 
Suami saya kata (pagi ni), "hai susahnya bila doktor jadi patient..."
Tergelak saya.
"Patutnya nasihatlah nurse tu. Sian kat dia tak faham."
Macam mana bang...masa tu tengah emo.....dah la homesick....baru kene tego takleh guna laptop....pastu ada pulak tego takleh beli makanan luar...rasa betul2 dalam penjara.
 
Ya...betul..
Itulah perasaan saya..
Seperti dalam penjara...
Sekatan demi sekatan..
Semua menjadi teguran..
Pakaian yang sama...
Makanan yang sama...
 
Syukur, ada suami yang memahami dan menyayangi...
Keluarga yang sanggup datang dari jauh..
Kawan2 karib yang menasihati..
Staf2 wad (ramai lagi yang baik2) yang sentiasa memberi sokongan..
Dan, yang paling penting..
"Baby di dalam perut yang sentiasa menendang kecil"
 
Jawapan saya kpd suami di subuh hari,
"Kita sabar ajelah ye bang...lagi 14 hari je lagi...kejap je lagi kan..."
 
Sabar...sabar...sabar..
Ibarat zikir yang tak lekang dari bibir saya..
Saya katakana pada diri, 'jika aku dapat bertahan 5 bulan, sudah tentu aku mampu bertahan lagi 2 minggu....sabar..'
 
Terfikir sejenak...
Kalau anak perempuan yang saya kandungkan....patutkah letakkan nama 'Sabariah' sbb ibu dan ayahnya banyak betul bersabar... (teringat pulak cerita P. Ramlee..)
 
 
Semuanya mematangkan kami..
Di hadapan nanti lagi banyak cubaan dan dugaan yang akan ditempuhi..
Kerana inilah yang dinamakan..
"Sekolah Kedewasaan"
 
Wallahua'lam
 

5 comments:

  1. Salam ramadhan...sy terharu bc blog awk..jg diri n kandungan awk..n semoga Allah permudahkan semua urusan awak..sy pon tgh preggy jgk..dlm 32wk..semoga kite dpermudahkan oleh-Nya..tc

    ReplyDelete
  2. Ehem ehem... cepat update blog weyh... Boh gambar princess tu byk2 eh... ;-)

    ReplyDelete
  3. bila nak update, tertunggu-tunggu entri akak...hehe

    ReplyDelete
  4. Salam kak, i hope u read my comment. sy bace komen akak dkt blog kwn sy emysuraya, and after browsing through ur blog, akak pun salah sorg TTCian dan conceive lepas 8thn, am i right? i would like to invite u to TTC group malaysia, (forgive me if u are already in that group) Sebab mungkin akak boleh share serba sedikit tentang pengalaman akak pada TTCian yg lain. Sy pun ex-TTCian, conceive lepas 3tahun+, baru je bersalin May lepas. Harap akak sudi join group kami ni ya. Sy akan hantar invitation thru email.

    ReplyDelete
  5. Astaghfirullahalazim, sorry kak, my bad, sy tak perasan rupanya akak gugur 2 kali. im so so sorry. but i still want to invite u untuk bagi semangat pada TTCian yang lain...my bad tak bace semua post betul2. dushhh kat diri sendri! my email jayfarhana@gmail.com

    ReplyDelete