29 June 2013

Syoknya...Dapat Hamper Lagi


Dengan keizinanNya, bersua kembali.

Countdown:
Sudah duduk di wad 141 hari
Nak balik lagi 41 hari
Nak bersalin lagi 75 hari
Ramadhan lagi 9 hari
 
Petang semalam semasa sedang 'berposing maut' di atas katil, pintu bilik diketuk, "doktor, ada orang nak bagi hamper." Apalagi...terkejut la. Kelam-kabut bangun, mengemas diri, mengemas katil. Sedang sibuk mengemas, pintu diketuk sekali lagi...masuklah seorang wanita membawakan hamper.
 
Hamper disambut & salam bertukar. Sekejap sahaja.
Nasib baiklah... Jika ramai yang masuk dan bertanya khabar...susah ler sikit. Sebab mmg agak bersepah sedikit.
 


 
Alhamdulillah...
Hamper kali ini  diberi oleh Masjid Kampung Pengkalan Pandan...dapat hamper buah-buahan.
Sukalah juga, walau dalam hati mengharapkan baju baby..
 
Bukannya apa..ketika kandungan 7 bulan seperti saya ini, sudah ramai wanita yg sama sudah mula membeli kelengkapan baby. Ada yang sudah siap memberi stroller dan car seat. Saya...? Hmm..minyak telon dah ada (sbb semasa berpantangkan Amirul & Uwais, beli set bersalin HPA - sudah ada minyak bayi didalamnya)... Baju baby pun ada dah sepasang sekali dgn set mandian jenama Fiffy, hadiah dari Pejabat Pelajaran semasa Hari Guru ari tu. Lepas tu satu set tilam baby, mak di Perak sudah belikan.
 

Hamper dari Pejabat Pelajaran pada 16 Mei - tidak dibuka
Dijadikan tangkal semangat utk melahirkan baby yg sihat..
'Mak aih....hijaunya makngah'
Terima kasih mak....sbb belikan tilam satu set utk baby.
 
Dari segi asasnya, sudah mencukupi la kan...
Kalau terberanak pun, at least dah ada baju sepasang. Lepas tu sempat lagi beli lagi baju, kan?
Tapi kan...jeles la dgn orang lain... Bila tgk blog2 yg lain...siap beli pelbagai jenis & warna baju, seluar, sarung tangan dan sarung kaki yg comel2...siap dgn baldi dan hanger dgn warna yg sama. Kelengkapan grooming telah disusun cantik2 dlm raga berhias. Tak masuk lagi ada yang beli baby cot siap dgn bedding satu satu....stroller..car seat...
 
Takpelah... Lepas ni ada banyak masa lagi utk bershopping..
Saya ni 'kurang' sedikit bershopping secara online....sbb takleh nak pegang dan rasa dan bau.
 
Minggu lepas, heboh antara staf wad bagitau yang team dari Petronas nak datang bagi hamper.
Dalam seminggu tu, mmg saya tak tidur siang (takut jadi masa Pejabat Pelajaran datang ari tu...menyambut hamper dgn keadaan bangun tidur - tudung senget, kain terselak, bilik bersepah, muka pun muka bangun tidur). Setiap masa mengemas...sebab malulah kan orang besar nak datang la katakan. Sentiasa mandi dan solat awal2, sbb taknak jadi masa isteri Dato Nizam (bekas Adun)...dlm keadaan tergesa2 solat.
 
Tup...tup...tak datang2 jugak.
Pesan juga ke staf, minta diberitahu awal2.
Tapi yelah...diorang kan banyak keje lain lagi.
Takut tak sempat nak kabo jek.
 
Dengar cerita, tahun lepas....area nak Raya mcm skrg ni...ada team dtg bawak hamper stroller.
Bestnye.... Harap2 tahun ni rezeki baby murah..ada org bagi stroller. Jimat dah kat situ..
Tu yang rasa bersemangat jek bile nak Raya. Tapi taknak la mengharap sangat kan...
Kalau takde pun takpe..leh beli sendiri sebenarnya...
Cuma nak bershopping tu tak tahulah bila kan..
 
Bila saya nak buka hamper dari Pejabat Pelajaran...nak suh suami basuhkan baju dlm tu..
Suami tak bagi, "biar dulu...biar orang Petronas tgk... Supaya dia leh bagi hamper beso2."
Tersenyum saya... 'oh...suamiku suka juga bila org nak bagi hamper' - yelah...sape suka kan..
Sbb kadang2 diorang yg bagi hamper ni bergantung pd kes pesakit.
Saya dengar...yang dpt hamper stroller tahun lepas, hanya kepada ibu yang telah bersalin. Yang belum bersalin dpt hamper biasa shj.
 
Macam hamper dari Pejabat Pelajaran juga. Yang tidak mengandung (keguguran atau kes2 gynae spt kanser, period banyak, dsb) hanya diberi beg kertas kecil (mcm kenduri punye tu). Ada satu team ari tu lagilah...yg mengandung dan telah bersalin dapat beg budak dan tuala kecil. Selain dari itu, dapat tuala kecil tu jek..

Apa2pun....bergantung atas rezeki la kan..
Saya tidaklah bersungguh2 mahukan hadiah..
Cuma bersyukur dan suka sangat bila orang bagi hadiah..
Terubat sikit hati yang rawan....dan boring....dan sunyi..
 
Takpelah baby...
Balik nanti...kita singgah kedai baby...kita borong baju baby banyak2..
Ibu nak beli sarung tangan dan sarung kaki yg kiut-miut...
Nak cari barang grooming baby sekali dgn mandian...sume kaler hijau...
InsyaAllah sempat...
 
Kalau tak sempat...baby pakai dulu baju dari hamper ni..
Selimut dgn kain batik ibu...
Tidur atas tilam opah bagi..
(alamak...macm ayat sedih jek)
 
Walau apapun....saya hepi sbb skrg kandungan hampir memasuki 29 minggu..
Alhamdulillah..

 


No comments:

Post a Comment